13 tips for å spare penger på ting, klær og utstyr

Aug 03, 2019

Hvor mye ting trenger vi egentlig? Lite. Seriøst. Barna trenger ikke mye leker eller mye klær. Det blir bare mer å rydde på og mer klesvask. Barn blir lett overveldet av for mange valg og for mye ting. De lever godt med minimalisme.

Her er 13 tips til å spare penger på ting og utstyr.

1. Kjøp kun det du trenger
Så det første spørsmålet er: Hva trenger du, og hva har du lyst på? Hva er terskelen din for når du TRENGER noe og ikke bare har LYST på det? Dette hadde vi som tema i uken 2. juli. Gå tilbake til innleggene fra den uken for å øve mer på hvordan du skiller mellom hva du trenger og hva du har lyst på.

 
 
 
View this post on Instagram

Bli med på ukens challenge! Hva trenger du, egentlig? Kan du spare 100 kr denne uken ved å utfordre deg selv på hva du egentlig trenger? Når vi skal spare mer penger, er dette et at de viktigste spørsmålene. Vi venner oss til forbruket vi har. Vi venner oss til ferieturer, middager ute, lunsj i kantinen, kaffe latte hver dag. Vi venner oss til at regningene er som de er. Vi trenger tak over hodet, da kan vi ikke gjøre noe med hva det koster å bo hver måned. Men kan du flytte? Ville det vært billigere? Ville det være verdt det for deg? Ukens challenge er å øve på å skille mellom hva du trenger og hva du har lyst på. Det aller meste du kjøper er ting du har lyst på, ikke ting du trenger. Men det føles som at vi trenger det! Og sånn lurer vi oss selv til å kjøpe mer. Når du blir mer bevisst på å utfordre deg selv på hva du trenger og hva du har lyst på, så blir du mer bevisst på pengebruk. Er det egentlig dette du vil kjøpe i øyeblikket, eller vil du heller spare de kronene til en større drøm? Ukens challenge er tema i Facebook live i dag tirsdag kl 12 i gruppen Happy Penger på Facebook.

A post shared by Enklere økonomi (@happy_penger) on

2. Lag en liste for det du trenger, slik at du kan undersøke hvordan du kan få det billigst mulig. Jeg bruker Wunderlist til alle lister.

3. Planlegg alle kjøp minst 24 timer på forhånd.
Når du er ute på handletur, kjøp kun det som står på listen. Har du lyst på noe som ikke står på listen? Denne tanken hjelper meg: «Det har jeg lyst på, men det står ikke på listen min, så det kjøper jeg ikke i dag.»

4. Planlegg hva du trenger til neste sesong.
Jo mer du planlegger, desto bedre kontroll får du i økonomien din.

5. Barneklær og utstyr kommer ofte på salg, for eksempel Dock Boots som hele barnehagen har. Hvis du handler det du trenger på salg, kan du spare 50-70 prosent.

6. Ikke lur deg selv på salg.
Du kan tape mye penger på salg. What? Ja. At noe er på salg, er ikke en grunn til å kjøpe noe. For at du skal spare penger på salg må det være noe du skulle kjøpe likevel, men som du nå får billigere.

7. Du trenger ikke kjøpe dyre merker.
Coop sine Friends-sko er helt topp. Regntøyet til Kappahl kommer ofte godt ut i test. Ja, det kan lønne seg å betale for kvalitet, men det betyr ikke at det må være merkevare. Sjekk tester på nett for å se hva som er verdt å betale for.

8. Ikke lur deg selv i billigbutikker.
Vi kjøper ofte ting fordi det liksom er så billig. Men det er ikke billig å kjøpe masse små greier som du ikke trenger. Vi kjøper lett 5 ting til under 100 kroner, men er mye mer varsom med å bruke 500 kroner på én fin ting av god kvalitet. Det betyr at du lurer deg selv til å bruke opp pengene dine på ting som er mindre verdt for deg, slik at du ikke har penger til det du virkelig ønsker deg.

9. Sjekk finn.no og kjøp- og salggrupper for å undersøke om du kan få det du trenger brukt. Da kan du spare minst halve prisen. Det er også utrolig mye som blir gitt bort i grupper på Facebook og på Finn.

10. Hva kan du arve?
Arveklær og -utstyr er helt topp! Vi er heldige og arver fra familie, men gir også videre til naboer og venner.

11. Arranger byttekveld med venner, skole eller barnehage. Dette er også en god idé for idrettslag!

12. Sjekk hjelpegrupper som for eksempel Goodify, Hjelp oss å hjelpe eller KIL-fond (Bergen). Der kan du få mye klær og utstyr helt gratis! Ja, det er meningen at akkurat du skal ta imot denne hjelpen.

13. Utstyr til sport og fritid kan lånes hos BUA, som har avdelinger over hele landet. Sjekk bua.io.

Close

Legg igjen epost her

Så kan du laste ned din gratis guide!